זכוכית - פרטים שלא ידעת


מתי השתמשו לראשונה בזכוכית כחומר אריזה תעשייתי?

השתמשו בזכוכית החל משנת 1,600 בערך והלאה, אך הייצור התעשייתי הממשי החל מאוחר יותר, במאה ה -18

 

איך מייצרים זכוכית צבעונית?

הצבע מגיע מיסודות כימיים טבעיים אותם מוסיפים לתערובת החומר הגולמי. קובלט נותן צבע כחול, סלניום נותן צבע ורוד, גרפיט ופיריט את הצבע הצהוב הכהה (ענבר), כרום את הצבע הירוק.

 

מדוע מים חמים גורמים לזכוכית להישבר

לא המים החמים הם אלה ששוברים את הזכוכית, אלא השינוי הפתאומי בטמפרטורה, הגורם להפעלת מתח פנימי על החומר; אם השינויים האלה מתרחשים בפתאומיות, הם יוצרים מתח פנימי המוביל לשבירת המיכל. זכוכית היא מוליכה גרועה של חום ולכן היא אינה עמידה בשינויי טמפרטורה מופרזים. בדרך כלל, היא יכולה לעמוד בשינוי של C450, כך שאם למשל יש צורך להגיע לטמפרטורה הנדרשת לפיסטור, 900C, צריך להעלות בהדרגה את טמפרטורת הסביבה שבה ממוקם המיכל. שיטה זאת תמנע בעיות אפילו בתהליך העיקור, המגיע ל 1300C. יש להשתמש בפרוצדורה הדרגתית עוד יותר כאשר מדובר במיכלים בעלי צורה מיוחדת (צנצנות עם ידיות, קצוות חדים, מיכלים גדולים במיוחד, וכדומה).

 

לאיזו מטרה נועד ה"שקע" בבסיס הבקבוק ?

ה"שקע" שימש במקור לאיסוף משקעי יין. כיום משתמשים בו כדי להבטיח עמידות טובה יותר ללחץ כאשר מדובר ביין נתזים או במשקאות תוססים, או מסיבות אסתטיות הקשורות למסורת.

 

מדוע מופיע לפעמים קרום לבן על כוסות ובקבוקים? האם הינו מזיק?

הסיבה לקרום הלבן הזה היא הלחות הקיימת בסביבות רבות, שיוצרת שכבה דקה על פני השטח של המיכלים.  הקרום הזה נוטה להוציא בסיסים אלקליים (נתרן וסידן) מפני השטח של הזכוכית, ומתפשט עם הזמן, עד שהנוזל שבכלי מתאדה לחלוטין. המראה ה"מעונן" שנוצר נגרם על ידי היווצרות פחמימנים עקב נוכחות של CO2 באוויר. בדרך כלל מספיק לשטוף את הכוס או למלא אותה, ואז השכבה הזאת נעלמת מייד. חשוב לציין שזהו רק פגם "אסתטי" שאינו פוגע בשימוש במיכל ואינו גורם לנזק כלשהו למוצר שבפנים. אם משתמשים בכוסות במשך זמן רב ומחזיקים אותן בסביבות לחות (למשל, בבתי נופש) או לאחר שימוש ממושך, תהליך ההוצאה הזה עשוי להפוך כמעט לבלתי-הפיך, עם הצטברות של כמויות גדולות של סידן פחמתי בלתי מסיס (פגם שאמנם נראה לעין, אך אינו מזיק לבריאות).

 

 

רשימת נושאים
DIY
צור קשר